Casa in care a locuit poetul Nicolae Labiş a fost construită de invăţătorii Eugen şi Profira Labiş in anul 1954 şi se află in centrul satului Mălini. Casa este compusă din cinci incăperi şi hol. În această casă, tanărul poet a trăit un timp din scurta şi fulgerătoarea sa viaţă, zămislind aici poate cea mai semnificativă parte a inestimabilei sale moşteniri poetice.
Casa a fost restaurată inainte de organizarea ei ca muzeu, in 1973. În anul 1975, in această casă a fost amenajat o casă memorială, sub administrarea Complexului Muzeal Bucovina din Suceava. În anul 2001 au fost executate o serie de reparaţii curente (interioare şi exterioare) ale locuinţei.
În cele cinci incăperi ale locuinţei au fost reconstituite, graţie exponatelor autentice, incărcate cu o multitudine de conotaţii evocatoare (cărţi, caiete, rechizite şcolare, piese vestimentare, un clopoţel cu “sunet argintiu“, o galenă cu care poetul păstra contactul cu zvonurile lumii, documente, fotografii, afişe etc.), climatul de viaţă şi creaţie al poetului de la Mălini, sugerandu-se coordonatele esenţiale ale operei sale şi aportul extraordinar al acesteia la evoluţia liricii romaneşti contemporane.
Casa memorială Nicolae Labiş de la Mălini poate fi vizitată de marţi pană duminică intre orele 10.00 - 18.00. Anual aici sunt decernate premiiile caştigătorilor in cadrul concursul de poezie “Nicolae Labiş” de la Suceava.